A nyers mézet a történelem során gyógyszerként használták, és számos egészségügyi és gyógyászati előnnyel rendelkezik. Ezen egészségügyi előnyök közül sok csak a nyers vagy pasztőrözetlen mézre jellemző.
MI AZ A NYERS MÉZ?
Az élelmiszerboltokban kapható mézek többsége nem nyers méz. A nyers méz egy feldolgozatlan, természetes méz. Leginkább úgy lehet leírni, mint "a méhkaptárban lévő méz". Úgy készül, hogy a mézet kivonják a kaptár méhsejtjeiből, és egy hálós vagy nejlonszövetre öntik, hogy a mézet elválasszák a szennyeződésektől, például a méhviasztól és az elpusztult méhektől. A nyers mézet a szűrés után palackozzák, és már készen is áll a fogyasztásra.
Ezzel szemben a hagyományos mézet, mivel az emberek szívesebben emelik le a polcról a folyékony, nem kristályos mézet, palackozás előtt még pasztőrízálják és továbbszűrik, hogy javítsák a méz színét és textúráját. A pasztőrözés egy olyan eljárás, amely magas hőhatás alkalmazásával elpusztítja a mézben található élesztőgombákat. Ez segít meghosszabbítani a méz eltarthatóságát és simábbá teszi azt. A magas hő hatására azonban nemcsak az élesztőgombák, hanem sok hasznos tápanyag is elpusztul a mézben, gyakorlatilag csökken a méz tartalmi értéke, elveszik az igazi belső értékét.
Egyes kereskedelmi mézek további feldolgozása ultraszűréssel történik. Ez a folyamat tovább finomítja, hogy átlátszóbbá és simábbá tegye, de olyan hasznos tápanyagokat is eltávolíthat, mint a virágpor, az enzimek és az antioxidánsok.
Ha szeretnéd kipróbálni a nyers mézet, érdemes egy megbízható helyi termelőtől vásárolni.
MILYEN JÓTÉKONY HATÁSAI LEHETNEK A NYERS MÉZNEK?
1. Kiváló antioxidáns forrás
A nyers méz számos olyan növényi vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással bírnak. Egyes mézfajták annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a gyümölcsök és zöldségek. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta sejtkárosodástól.
A szabad gyökök hozzájárulnak az öregedési folyamathoz, és olyan krónikus betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, mint a rák és a szívbetegségek. A kutatások1 azt mutatják, hogy a nyers mézben található antioxidáns vegyületek, az úgynevezett polifenolok gyulladáscsökkentő hatásúak, amelyek jótékony védelmet nyújthatnak számos, oxidatív stresszel összefüggő állapot ellen.
A méz nyers változata méhpollent és méhpempőt is tartalmazhat, amelyeknek további jótékony hatása lehet a szervezetre. Egy 2017-es tanulmányban2 rámutatnak arra, hogy a nyers méznek potenciális védőhatása lehet a légzőszervekre, a gyomor-bélrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint az idegrendszerre, sőt, még a rák kezelésében is lehet szerepe.
Egy tanulmány3 például összehasonlította a helyi piacról származó nyers és feldolgozott méz antioxidánsait. Azt találták, hogy a nyers méz akár 4,3-szor több antioxidánst tartalmazott, mint a feldolgozott változat.
2. Nyers méz számos tápanyagot tartalmaz
A nyers méz tápanyagtartalma származásától és egyéb tényezőktől függően változik. Általában egy evőkanál vagy 21 gramm nyers méz 64 kalóriát és 17 gramm cukrot tartalmaz. Körülbelül 22 féle aminosavat, 31 féle különböző ásványi anyag, valamint vitaminok és enzimek széles skáláját tartalmazza. A tápanyagok azonban csak nyomokban vannak jelen.
3. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságok
A kutatások4 rámutatnak arra, hogy a nyers mézben lévő propolisz gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
A nyers méz felhasználásával mind a belsőleges, mind a helyi kezelésekben rejlő lehetőségek jelentősek. A méz antibakteriális vagy gombaölő hatásossága a méz fajtájától függően változik, de néhány fajtát tanulmányoznak speciális terápiás célokra is, például Candida-asszociált fertőzések ellen.
4. Gyógyítja a sebeket
Egy 2018-as tanulmány5 szerint a méz antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Egy 2017-ben készült tanulmány4 szintén azt sugallja, hogy a méz, a propolisz és a méhpempő potenciális egészségügyi előnyökkel bírhat a mikrobák gátlása és a sebgyógyulás terén.
Ne feledd, hogy a kutatási környezetben használt méz orvosi minőségű, azaz ellenőrzött és steril. Nem jó ötlet a vágásokat boltban vásárolt mézzel kezelni. Mindig egyztess a kezelőorvosoddal, mielőtt mézet használnál bármilyen orvosi célra.
5. Fitotápanyagok tárháza
A fitotápanyagok a növényekben található vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a növényt a károsodástól. Egyesek például távol tartják a rovarokat, vagy megvédik a növényt az ultraibolya sugárzástól.
A mézben lévő fitotápanyagok felelősek a méz antioxidáns tulajdonságaiért, valamint antibakteriális és gombaölő erejéért. A nyers méz immunerősítő és rákellenes előnyöket is mutat. A hagyományos méz feldolgozása során a magas hő hatására ezek az értékes tápanyagok elpusztulnak.
6. Segít az emésztési problémákon
A mézet néha emésztési problémák, például hasmenés kezelésére használják, bár a hatásosságát bizonyító kutatások egyelőre korlátozottak. Lehetséges azonban, hogy a Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium kezelésére szolgálhat, amely a gyomorfekély gyakori oka.
A nyers méz jótékony prebiotikumokat is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy táplálja a bélben élő jó baktériumokat, amelyek nemcsak az emésztés, hanem az általános egészség szempontjából is kulcsfontosságúak.
7. Enyhíti a torokfájást és a köhögést
A méz régi gyógyír a torokfájásra, mivel enyhíti a fájdalmat, és segíthet a köhögésen.
Bár több kutatásra van szükség, egy 2021-es tanulmány6 rámutat arra, hogy a méz hatékonyabb lehet más ellátási formáknál a felső légúti fertőzések gyógyításában.
Egy 2016-ban készített tanulmány7 is foglalkozik a méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival, melyek hatékonyan segítenek a torokfájás kezelésében.
8. Agyra gyakorolt pozítiv hatás
A nyers méznek még kognitív előnyei is lehetnek. A mézben lévő polifenolok képesek lehetnek ellensúlyozni a gyulladást a hippokampuszban, az agy memóriában részt vevő részében.
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás a test számos részének, így az agy egészségének is jót tehet.
VANNAK A NYERS MÉZFOGYASZTÁSNAK KOCKÁZATAI?
A nyers méz a hasznos prebiotikumok és tápanyagok mellett káros baktériumokat, például Clostridium botulinumot is tartalmazhat. Ez különösen veszélyes a csecsemőkre. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) azt tanácsolja, hogy egyévesnél fiatalabb csecsemőnek soha ne adjunk mézet.
A csecsemők botulizmus-mérgezésének tünetei a következők lehetnek: székrekedés, lassú légzés, megereszkedett szemhéjak, öklendezés hiánya, a fej irányíthatóságának elvesztése, lefelé terjedő bénulás, rossz táplálkozás, letargia, gyenge sírás.
Felnőtteknél a tünetek kezdetben rövid ideig tartó hasmenés és hányás, majd székrekedés és súlyosabb tünetek, például homályos látás és izomgyengeség jelentkezhetnek.
Akkor is kerüld a mézet, ha allergiás vagy a és a méhpollenre.
HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ NYERS MÉZET?
Olyan mézet keress, amelynek címkéjén az áll, hogy "nyers", vagy olyan gazdaságból származik, amely igazolni tudja, hogy nem pasztörizálták. Sokféle méz létezik olyan címkékkel, mint "természetes", "bio" és "tiszta", de ezek egyike sem utal arra, hogy nyers mézről van szó. Tehát kifejezetten "nyers" feliratot tartalmazó címkét keresd, és figyelj az olyan hozzáadott összetevőkre, mint például a mesterséges édesítőszerek. A nyers mézet a elsősorban a termelői piacon vagy bio élelmiszerboltokban érdemes keresni.
HOGYAN TÁROLJUK A NYERS MÉZET?
A méz nem jár le nagyon könnyen, de bizonyos körülmények között szennyeződhet. A mézet fénytől és szélsőséges hőmérséklettől védett, jól zárható edényben kell tárolni.
Egy idő után a méz kristályosodni kezdhet. Ilyenkor szemcséssé és cukros kinézetűvé válhat, melyek nem rontják tápanyagértékét. Amennyiben zavar ez az állag, a méz enyhe melegítésével a kristályok felolvaszthatóak. Érdemes körültekintően melegíteni, mert magasabb hőmérsékleten (kb.: 40-45 Celiusfok fölött) elveszti a jótékony tulajdonságait és sötét színűvé válik.
Ha a méz színe drasztikusan megváltozott, vagy szaga nem megfelelő, dobd ki vagy használd fel például hajpakolásra.
Felhasznált források:
www.healthline.hu, Row honey benefits for health
1.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5822819/
2.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5424551/
3.) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814605003262
4.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5549483/
5.) https://www.mdpi.com/1420-3049/23/9/2322/htm
6.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/
7.) https://njppp.com/fulltext/28-1478482106.pdf