Termékleírás, jellemzők
Q10: Gal Q10 + MCT
Növényi fermentációval előállított Q10 MCT-olajban kristálymentesen oldva, stabilizálva.
A Q10-koenzimnek két formája létezik: a redukálatlan (ubiquinone, avagy magyarosan ubikinon) és a redukált (ubiquinol, avagy magyarosan ubikinol). A redukálatlan formának a sejtek, pontosabban azok mitokondriumainak energiatermelésében van fontos szerepe, tehát az ATP-termelésben, míg a redukált formának antioxidánsként.
Élelmiszereinkben mindkét forma előfordul, nagyjából egyforma arányban, azonban mivel a redukált forma hőre, oxigénre, savas kémhatásra mind nagyon érzékeny, és ezen hatásokra azonnal a redukálatlan formára bomlik, táplálkozással gyakorlatban csak a redukálatlan formához juthatunk hozzá. A szervezetünkben is a redukálatlan formát szintetizáljuk, a májunk végzi ezt a munkát. Evolúciósan nézve tehát inkább a redukálatlan formához való közvetlen hozzájutás tűnik természetesnek. A redukálatlan forma pedig a szervezetünkben egy enzim segítségével redukálódik, amikor és ahol arra szükség van. A két forma közti ideális egyensúly gyorsan beáll, bármelyik formához is jut a szervezetünk.
Bár a redukált (ubikinol) formát sokan próbálják a preferált formaként beállítani, és sok állítással találkozhatunk, amelyek szerint annak jobb a felszívódása vagy hasznosabb, mindezen állítások erős csúsztatásokon alapulnak. A redukált Q10-forma szedésének bármiféle előnye még az azt erőltetetten bizonyítani próbáló, szponzorált vizsgálatok fényében nézve is erősen kérdéses.
No, de vannak-e hátrányai a sokat marketingelt redukált formának? A legjelentősebb hátránya a Gal véleménye szerint csupán annyi, hogy lényegesen (kb. 3-4x) drágább, és pont annyival kevésbé költséghatékony, mint amennyivel drágább, hiszen bármely megfelelően kristálymentesen oldott Q10-készítmény felszívódásban egyenértékű vele + miután lenyeltük, a gyomrunkban és az emésztés/felszívódás során úgyis visszaalakul a redukált Q10 is redukálatlanná, tehát mindegy…
További problémák is felmerülnek:
-
A redukálatlan forma biztonságossága és toxicitása vizsgálva van, és bizonyított, hogy semmi gond sincs vele, míg a redukált forma biztonságosságát igazoló vizsgálatokra még nem kerítettek sort (ettől függetlenül nem valószínű, hogy bármi gond lenne vele, de említést érdemel).
-
A Q10 redukálatlan formájával sokezer vizsgálatot végeztek, míg a redukálttal még csak párat.
-
A Q10 hatásait igazoló összes komolynak vehető vizsgálatot a redukálatlan formával végezték, köztük a nem régi, híres Q-Symbio klinikai vizsgálatot is, ahol 43% mortalitás-csökkenést mutattak ki szívbetegeknél, akik a redukálatlan Q10-et szedték + a másik nagy, hasonló vizsgálatot 2 évvel korábbról, ahol 54%-os mortalitás-csökkenést állapítottak meg a Q10-et szedő idősek körében.
-
A redukált forma a tárolás során is könnyen oxidálódik (bár ekkor csak simán a redukálatlan formára alakul vissza, ami nem baj, csak hát nem ezért fizettünk…)
A vérünkben a Q10 főleg a redukált formájában kering, mivel ott antioxidánsként kell funkcionálnia, míg sejtjeinkben/szöveteinkben már inkább a redukálatlan formában van jelen, mivel ott az energiatermelés számít, és pont a redukálása révén alakul az energia (ATP). Egyes vélekedések szerint a redukált forma szedése emiatt problémás lehet, mivel a redukált forma antioxidáns szerepe elhanyagolható, hiszen annyiféle antioxidáns hatású élelmiszert eszünk vagy kiegészítőt szedhetünk, amelyek olcsóbbak a Q10-nél, hogy antioxidánsként kár szedni, márpedig ez az egyetlen előnye a redukált formának a másikhoz képest. Azonban a redukálatlan forma energiatermelésben betöltött szerepe nélkülözhetetlen. A redukált forma szedése meg esetleg fokozhatja a redukált forma arányát egyes szövetekben az energiatermelésben fontosabb redukálatlan forma kárára. (Ez alapvetően a túlzott antioxidáns-bevitel problematikája, és nem magának a Q10 formáknak, emiatt nem tettem a felsorolásba. A redukált Q10-forma egyben antioxidáns is.)
Összességében: Mindegy, hogy melyik formát szedjük, ha az kristálymentesen oldva van + mert lenyelve mindkettő a redukálatlan formára alakul, felszívódás után pedig ugyanaz a vér- és szöveti/sejti arány alakul ki. Hacsak nincs nagyon lemerült antioxidáns-státuszunk és erős szelén hiányunk (az átalakítást végző enzimnek kell szelén), akkor inkább hátránya, mint előnye van a redukált forma szedésének. Ez a hátrány pedig főleg csak annyi, hogy sokkal kevésbé gazdaságos.
A Gal Q10 termékben a redukálatlan formát választották:
Egy egyszerű, de mások által eddig mégsem alkalmazott új megoldással éltek a felszívódási probléma kiküszöbölésére: a lehető legmagasabb koncentrációjú Q10-oldatot hozták létre, amely széles hőmérséklet-tartományban képes a Q10-et kristálymentes, oldott állapotban tartani. Fenntartható (“orangutan-barát”) gazdaságból származó pálmamagból nyert MCT-olajban oldották, hogy elégtelen epetermelés esetén se legyen akadályozott a felszívódás. A stabilitás biztosítására, és egyben a Q10 megfelelő szervezeten belüli redukálásának támogatásához egyedi antioxidáns rendszerüket is hozzáadták, amely többek közt a görög zsálya levelének ún. szuperkritikus extrakciójából, vöröspálma gyümölcséből és növényi olajokból nyert tokoferolokból és tokotrienolokból áll.
Fogyasztási javaslat:
Egyszerre 5 ml-t érdemes fogyasztani. Naponta többször is lehet. Legjobb étkezések alkalmával, de azok közt is lehet, csak feltehetően úgy picit rosszabbul szívódik föl. Az MCT-olaj nagyobb mennyiségben egyeseknél okozhat hasmenést vagy gyomorcsikarást eleinte, ezért ha eddig nem használt MCT-olajat, akkor érdemes először csak 1-1 teáskanálnyit fogyasztani a termékből, és szép lassan emelni a dózist napról napra. Tehát javasolt 1-2 ml-rel kezdeni az első napon, és csak pár nap után 5 ml fölé menni, ha addig nem fogyasztottunk MCT-olajat.
A Q10-koenzim hatásai a klinikai vizsgálatok alapján a következőek lehetnek:
- Javította vizsgálatokban a keringést, véráramlást, az endotél funkciót, az antioxidánsokat termelő enzimek státuszát, de még az erekciós funkciót is…
- Több vizsgálatban javította az edzésteljesítményt, a VO2max-ot, a spermák minőségét és mozgékonyságát, és az általános életminőséget.
- Jelentősen csökkentette vizsgálatokban a lipid-peroxidációt, a fibromialgia-, a Prader Willi-szindróma és a peyrone betegség tüneteit.
- Enyhén csökkentette vizsgálatokban a szájon át szedett Q10 az UV-sugárzás általi bőrkárosodást, a fáradékonyságot, a Parkinson-kór tüneteit, az izomsérülést, a Pre-eklampsia kockázatát és a vérnyomást.
ADAGOLÁS
Napi 5 ml (2 tk) fogyasztását javasoljuk egy vagy akár több részletben. Legjobb étkezéssel együtt, de anélkül is lehet. Érdemes az első napokban csak 1 teáskanálnyit fogyasztani, mert az MCT-olaj eleinte arra érzékenyeknél enyhe hasmenést okozhat (napi 10 ml alatt ez nagyon ritka). Idővel ez elmúlik és emelhető a dózis.
Figyelmeztetés!
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Gyermekek elől elzárva tárolandó.
ÖSSZETEVŐK
MCT olaj (fenntartható gazdaságból), Q10-koenzim (ubikinon), természetes antioxidáns: vegyes tokoferolok, tokotrienolok (vöröspálma-gyümölcshúsból és egyéb növényi olajokból), görög zálya-levél szuperkritikus extraktuma.
KISZERELÉS
Dobozos termék - 250 ml
Száraz, hűvös helyen, napfénytől védve tárolandó.
Minőségét megőrzi: lásd a dobozon
Gyártja és forgalmazza: GAL SynergyTech Zrt.
Forrás: www.gal.hu
Kategória | Vitaminok |
Termékcsoport | Q10 koenzim |
Kiszerelés | Olaj |
Kiszerelési egység | Doboz |
Kiszerelés | 250 ml |
Koffein | Nem |
Gluténmentes | Igen |
Laktózmentes | Igen |
Vegán | Igen |
Vegetáriánus | Igen |
Mesterséges édesítőszerektől mentes | Igen |
Cukormentes | Igen |
Ízesítés | Natúr |
Összetevők
GAL Q10+MCT | ||
Hatóanyag | 5 ml (2 teáskanál) | |
Q10-koenzim |
100 mg |
|
MCT-olaj | 4400 mg | |
Gal természetes antioxidáns-keverék: (Fenntartható gazdaságból származó, vöröspálma gyümölcsből és növényi olajokból nyert tokoferolokban és tokotrienolokban gazdag kivonatoknak + Salvia triloba levél szuperkritikus kivonatának (10-15:1) a keveréke. |
6 mg |